Mission til Mars

Under “Mission til Mars – Centre for projekter”  er der beskrevet fem centre med elevopgaver, som kan ses på siden.

I “Center for solenergi” handler det om at få eleverne til at arbejde med solceller, solcellemotorer og opladning af LiPo batterier. I “Center for transport” handler det om at fremstille forskellige rovere styret af en eller flere micro:bit. I “Center for fødevareproduktion” er der startet med måling af temperatur og luftfugtighed. Herefter handler det om et automatisk vandingsanlæg. I “Center for lys og musik”  skal eleverne bl.a. lave en udendørslampe og arbejde med neopixels. I “Center for innovation og 3D print” beskæftige sig med Fusion 360.

 

Mission til Mars – Centre for projekter

  • Center for solenergi

Solceller anvendes til at producere elektricitet fra solens lys. Selv når det er overskyet, producerer solceller elektricitet. Det er nemlig lys, der aktiverer solceller og får dem til at lave elektricitet. Produktionen af elektricitet i gråvejr afhænger af, hvilke solceller man har, og hvor tykt skydækket er.  Det optimale lysforhold er blandet skydække – dvs. blå himmel og hvide skyer – fordi lyset reflekteres ekstra fra de hvide skyer. Selvom en almindelig solcelle kan omdanne 9-15% af sollysets energi til elektricitet, kan de nyeste solceller i dag udnytte 20% af sollyset til elektricitet.
Hvis mennesker skal bosætte sig på Mars og have adgang til elektricitet ved hjælp af solceller, er det det lidt af en udfordring, fordi der er kun er adgang til 43 % af sollyset på Mars i forhold til Jordens sollys. Desuden opstår der hyppigt støvstorme på Mars, så lysintensiteten svækkes yderligere.