Rovere på Mars

Rovere på Mars

En rover er en robot, som kan bevæge sig på overfladen.

Den 4. juli 1997 landede USA den første rover på Mars’ overflade. Det var Sojourner roveren fra Mars Pathfinder-missionen. Den udforskede Mars i omkring tre måneder inden kommunikationen sluttede.
Den 4. januar 2004 landede Spirit i Gusev-krateret på Mars, tre uger før Opportunity der landede på den anden side af Mars. Både Spirits  og Opportunitys hovedformål var at undersøge kemiske og geologiske forhold på  Mars. I marts 2010 mistede NASA kontakten med Spirit i marts 2010 efter, at den havde sat sig fast i en sandlomme. I maj 2011 opgav NASA endelig at få kontakt til den.
Den 25. januar 2004 landede Opportunity i Eagle-krateret på Mars, tre uger efter Spirit.
Den 13. februar 2019 erklærede NASA missionen for afsluttet efter 5352 marsdøgn, da Opportunity ikke havde kommunikeret siden august 2018.
Curiosity landede i Gale-krateret på Mars d. 6. august 2012. Hovedformålet med Curiositys undersøgelserne i Gale-krateret er at vurdere muligheden for, at miljøer i disse gamle områder på Mars engang kan have været egnede for overlevelse af eventuelt tidligere mikrobielt liv på stedet. Curiosity er det første rover som udførte en præcisionslanding. Landingssystemet placerede den 232 m fra den planlagte landingsplads, sammenlignet med de 150 km for de tidligere rovere. Curiosity er stadig aktiv på Mars.

Mars Perseverance rover

Den 30. juli 2020 blev en raket opsendt med roveren Perseverance fra Cape Canaveral Air Force Station, Florida. Den landede som planlagt ved Jezero krateret på Mars den 18/2 2021.

Det første billede, som Perseverance sendte ned til Jorden, kort tid efter sin ankomst til overfladen af Mars. (Foto: NASA)

Perseverance er en mere avanceret udgave af Curiosity. Perseverance  er fx udstyret med en lille helikopter  med navnet Ingenuity.
Roveren har til opgave at søge efter tegn på liv og indsamle klippe- og jordprøver med mulighed for at sende disse prøver tilbage til Jorden.

Mission til Mars