3 – Kan I bygge en elbil?

Sådan laves jeres elbil

Foruden delene i de farvede æsker skal I bruge en ren mælkekarton, en saks, noget tape, to elastikker og tre AA batterier.

Billede 1

Toppen af mælkekartonen klippes af ved hjælp af en saks. Det letteste ville være, hvis jeres lærer brugte en hobbykniv til at skære jeres toppe af.

Billede 2

Fra toppen af jeres mælkekarton skal I klippe 7 centimeter (= bredden af jeres mælkekarton) ned i hvert af de fire hjørner.

Billede 3

Nu skal de fire sider foldes sammen, så hullet lukkes. Brug tape til at holde siderne samlet.

Billede 4

Nu skal jeres lærer sætte de fire akselholdere fast ved hjælp af en limpistol.  Det er vigtigt, at akselholderne sidder lige overfor hinanden. Ellers er det svært at få hjulene til at dreje rundt. Vent herefter to-tre minutter med at arbejde videre. Den varme lim skal nå at afkøle, så akselholderne sidder fast. Så brænder I heller ikke fingrene ved at røre ved den varme lim.

Billede 5

Nu skal hjulene og træakslerne sættes på bilen. Det røde drivhjul på en af træakslerne er sat på i forvejen, da det skal sidde meget fast. Når et hjul skal sættes fast, skal der bruges nogle kræfter til at få dem til at glide træakslerne. Det letteste er at holde en træaksel lodret ned på bordet og så presse hjulet på.
NB: Det er vigtigt at de runde knopper på hjulene vender væk fra mælkekartonet. Se på billedet. Ellers kan I risikere,  at hjulene ikke kan køre rundt, fordi knopperne rammer mælkekartonen.

Billede 6

Nu skal I have hjælp af jeres lærer til at sætte motoren på.

Billede 7

Det  lille hvide drivhjul på motoren skal sidde lige ovenover det røde drivhjul. Ellers vil elastikken hurtigt falde af, når motoren starter.

Billede 8

Nu skal I lave plads til batteriboksen inde i mælkekartonen. Batteriboksen placeres midt imellem motoren og bunden af mælkekartonen.

Billede 9

Der skal nu skæres en lille låge i mælkekartonen. Når I har tegnet de sorte streger på jeres mælkekarton som vist på billedet, så skal I få jeres lærer til at skære i mælkekartonen med en hobbykniv. Det er svært at bruge en saks til dette uden at ødelægge mælkekartonen.

Billede 10

Så er hullet til batteriboksen lavet.

Billede 11

Se om der er plads til batteriboksen. Da der endnu ikke er batterier i batteriboksen endnu skal I tage den op igen.

Billede 12

Nu skal I igen have fat i jeres lærer til at lime kontakten fast for enden af jeres mælkekarton. Vent igen på at limen bliver afkølet.
NB: Den røde ledning fra kontakten skal vende ud mod kanten af mælkekartonen

Billede 13

Når kontakten et sat fast, skal  I undersøge om kontakten har fået tryk på 0.

Billede 14

Når elbilen  skal køre, skal der bare trykkes på 1.

Billede 15

Nu skal ledningerne til batteriboks, motor og kontakt forbindes.

  1. Den sorte ledning fra batteriboksen forbindes til den sorte ledning på kontakten.
  2. Den røde ledning fra batteriboksen forbindes til en af de røde ledninger på motoren. I bestemmer selv hvilken af de to røde ledninger på motoren I vil bruge
  3. Den røde ledning fra kontakten forbindes til den sidste røde ledning på motoren

Billede 16

En elastik sættes omkring de to drivhjul. Rundt om batterikassen vikles en anden elastik for at holde batterierne på plads.

Billede 17

Så kommer det spændende øjeblik, hvor elbilen skal på sin første prøvetur med et tryk på 1-tallet på kontakten.

  • Hvis elbilen ikke kører, så se om ledningerne er forbundet rigtigt.
  • Hvis I synes, at bilen skal køre den modsatte vej, hvad gør I så?

 

Til forsiden