Hvad er NASA Artemis?

NASA Artemis er et ambitiøst program, der har til formål at sende mennesker tilbage til Månen og etablere en langsigtet tilstedeværelse der. Programmet er opkaldt efter den græske gudinde Artemis, der var søster til Apollo, guden for lys og sol.

Artemis-programmet har tre hovedmål:

  1. Lande den første kvinde og den første person af farve på Månen: Dette vil være en historisk milepæl og et vigtigt skridt i retning af et mere mangfoldigt rumfartsprogram.
  2. Udforske mere af Månens overflade end nogensinde før: Artemis-missionerne vil bruge innovative teknologier til at udforske både den nærliggende og den fjerne side af Månen.
  3. Etablere en langsigtet tilstedeværelse på Månen: Dette vil omfatte opbygningen af en rumstation i kredsløb om Månen og en base på månens overflade.

Artemis-programmet er delt op i tre faser:

Artemis 1: Den første mission i programmet, Artemis 1, blev lanceret den 16. november 2022. Den var ubemandet og sendte Orion-rumfartøjet i kredsløb om Månen.

Artemis 2: Den anden mission, Artemis 2, er planlagt til lancering i 2024. Den vil sende astronauter i kredsløb om Månen for at teste Orion-rumfartøjet og månelandingsmodulet.

Artemis 3: Den tredje mission, Artemis 3, er planlagt til lancering i 2025. Den vil sende astronauter til Månens overflade, herunder den første kvinde og den første person af farve.

Artemis-programmet er et stort og komplekst projekt, der involverer tusindvis af mennesker fra NASA og fra private virksomheder. Det er et ambitiøst program, der har potentiale til at ændre vores forståelse af Månen og bane vejen for fremtidige missioner til Mars.

Her er nogle yderligere informationer om Artemis-programmet:

  • Artemis Accords: Dette er et sæt principper, der skal styre den internationale deltagelse i Artemis-programmet. De er baseret på den ydre rumtraktat fra 1967 og understreger vigtigheden af sikkerhed, gennemsigtighed og internationalt samarbejde.
  • Lunar Gateway: Dette er en rumstation, der skal placeres i kredsløb om Månen. Den vil fungere som et udgangspunkt for astronauter, der udforsker Månens overflade, og som et testbed for nye teknologier.
  • Artemis Base Camp: Dette er en base, der skal bygges på Månens overflade. Den vil give astronauter et sted at bo og arbejde, og den vil være et knudepunkt for videnskabelig forskning.

Hvis du vil vide mere om Artemis-programmet, kan du besøge NASAs hjemmeside: