Rumsonden NASAs Viking 1

Viking 1 var en rumsonde, der blev sendt af NASA til Mars. Den blev lanceret den 20. august 1975 og landede på Mars den 20. juli 1976. Viking 1 var den første rumsonde, der landede succesfuldt på Mars og sendte billeder tilbage fra planetens overflade.

Billede af NASA Viking 1

Viking 1 var en todelt rumsonde, der bestod af en orbiter og en lander. Orbiteren blev brugt til at kortlægge Mars’ overflade og atmosfære, mens landeren blev brugt til at studere planetens overflade og atmosfære. overflade i detaljer.

Viking 1-landeren landede i Chryse Planitia, en stor slette på Mars. Landeren udførte en række eksperimenter på Mars’ overflade, herunder undersøgelser af jordbunden, atmosfæren og klimaet. Landeren tog også billeder af Mars’ overflade.

Viking 1-orbiteren blev brugt til at kortlægge Mars’ overflade og atmosfære. Orbiteren tog billeder af hele Mars’ overflade og indsamlede data om planetens atmosfære.

Viking 1-missionen var en stor succes. Den gav de første nærbilleder af Mars’ overflade og hjalp os med at forstå planetens geologi, klima og atmosfære. Viking 1-missionen hjalp også med at bane vejen for fremtidige missioner til Mars.

Viking 1-landeren fungerede i over 6 år på Mars, langt ud over dens planlagte levetid. Orbiteren fungerede i over 4 år.